Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Για τις 23 Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα το 1616, ο ισπανός Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, συγγραφέας του Δον Κιχώτη, και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ έφυγαν από τη ζωή.
Με το βιβλίο μπορεί κανείς να αποκτήσει γνώσεις για διάφορα θέματα, να αναπτύξει τη σκέψη του, να ανακαλύψει διάφορες πτυχές του εαυτού του και να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του. Επίσης ένα βιβλίο δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, οι ήρωες μας κρατούν συντροφιά σε στιγμές μοναξιάς, χαρίζει ατελείωτα ταξίδια σε φανταστικούς τόπους.

"Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.", Umberto Eco, 1932-, Ιταλός συγγραφέας


Η ιστορία και οι λεπτομέρειες για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μπορούμε να συμβουλευτούμε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Σεμινάρια για μεταφραστές

Διοργανωτής Σεμιναρίου:

EL-Translations
Σεμινάριο 1: Τεχνικές Διόρθωσης & Επιμέλειας Κειμένων
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

Σεμινάριο 2: WordFast Pro & Anywhere
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι εγκλίσεις του ρήματος στη νέα ελληνική γλώσσα

Οι εγκλίσεις του ρήματος δηλώνουν τη διάθεση του ομιλητή με βάση το περιεχόμενο του ρήματος. Το περιεχόμενο του ρήματος μπορεί να  δείχνει: βεβαιότητα, δυνατότητα, επιθυμία, προσδοκία, ευχή ή προσταγή. Ο ομιλητής ανάλογα με τη μορφή του ρήματος, που θα χρησιμοποιήσει, μπορεί να εκφράσει αυτό που θέλει, με βάση το στόχο που θέλει να πετύχει.
Οι εγκλίσεις είναι η οριστική, η υποτακτική, η προστακτική, το απαρέμφατο και η μετοχή, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) στις προσωπικές και β) στις απρόσωπες.
α) προσωπικές εγκλίσεις, έχουν διαφορετικούς τύπους για κάθε πρόσωπο του ρήματος.
β) απρόσωπες εγκλίσεις, έχουν τον ίδιο τύπο για όλα πρόσωπα του ρήματος.

ΟΡΙΣΤΙΚΗ
Στα νέα ελληνικά η οριστική ανήκει στις προσωπικές εγκλίσεις και δηλώνει, ότι το περιεχόμενο του ρήματος είναι πραγματικό γεγονός ή βεβαιότητα ή δυνατότητα ή πιθανότητα.
Η δυνητική οριστική (δυνατότητα) σχηματίζεται με το "θα + παρατατικό ή υπερσυντέλικο" ή με την περίφραση "θα μπορούσα να".
Η πιθανολογική οριστική (πιθανότητα) σχηματίζεται με το "θα και οριστική κάθε χρόνου".
Η ευχετική οριστική (ευχή) σχηματίζεται με τα μόρια "άμποτε, είθε, μακάρι να, ας και οριστική παρελθοντικού χρόνου".
Η άρνηση της οριστικής με το δε(ν).

ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ
Η υποτακτική ανήκει στις προσωπικές εγκλίσεις και δηλώνει το ενδεχόμενο και το επιθυμητό
Για τον σχηματισμό της υποτακτικής χρησιμοποιούμε το μόριο "να" ή τους συνδέσμους "αν, εάν, σαν, όταν, πριν, πριν να, μόλις, προτού, άμα, για να, μήπως + τους ίδιους τύπους με την οριστική".
Η υποτακτική μπορεί να είναι:

  • προτρεπτική υποτακτική και φανερώνει προτροπή,
  • παραχαρωτική υποτακτική και φανερώνει παραχώρηση,
  • ευχετική υποτακτική και φανερώνει ευχή,
  • δυνητική υποτακτική και φανερώνει το δυνατό,
  • απορηματική υποτακτική και φανερώνει απορία,
  • πιθανολογική υποτακτική και φανερώνει το πιθανό,
  • προστακτική ή απαγορευτική υποτακτική και φανερώνει προσταγή ή απαγόρευση. 

Η υποτακτική έχει άρνηση μη(ν).

ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ
Η προστακτική ανήκει στις προσωπικές εγκλίσεις και δηλώνει την απαίτηση του υποκειμένου να κάνει κάποιος κάτι. Συγκεκριμένα η προστακτική δηλώνει
(α) προσταγή ή απαγόρευση
(β) προτροπή, αποτροπή ή παραίνεση
(γ) συγκατάθεση ή παραχώρηση
(δ) παράκληση, ευχή ή κατάρα.
Η άρνηση της προστακτικής σχηματίζεται με το μη(ν).

ΑΠΑΡΕΜΦΑΤΟ
Στη νέα ελληνική το απαρέμφατο ανήκει στις απρόσωπες εγκλίσεις και χρησιμοποιείται μόνο μαζί με το βοηθητικό ρήμα "έχω". Ένα ρήμα μπορεί να έχει δύο απαρέμφατα, του ενεργητικού αορίστου (έχει δέσει) και του παθητικού αορίστου (έχει δεθεί).

ΜΕΤΟΧΗ
Η μετοχή ανήκει στις απρόσωπες εγκλίσεις και χρησιμοποιείται στη νέα ελληνική, με δυο τύπους, την ενεργητική σε άκλιτη μορφή με την κατάληξη -οντας ή -ώντας (όταν η κατάληξη του ρήματος είναι σε -ώνω) και την παθητική σε μορφή επιθέτου με κατάληξη -μένος, -μένη, -μένο.

Στα αρχαία ελληνικά συναντάμε και την έγκλιση "ΕΥΚΤΙΚΗ".
ΕΥΚΤΙΚΗ
Η ευκτική δηλώνει μια απλή υποκειμενική σκέψη, η οποία εκδηλώνεται ως ευχή (ευχετική ευκτική) ή ως δυνατότητα να πραγματοποιηθεί κάτι στο παρόν ή στο μέλλον (δυνητική ευκτική).
Με δυνητική ευκτική εκφράζεται ακόμα:
(α) κάτι το πιθανό (ισοδυναμεί με μέλλοντα)
(β) γνώμη διατυπωμένη με μετριοπάθεια
(γ) ευγενική προσταγή.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

16 Απρίλη: Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

Η 16η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Φωνής από τους βραζιλιάνους ωτορινολαρυγγολόγους. Την τιμητική τους έχουν όλα τα επαγγέλματα, τα οποία σχετίζονται με τη φωνή (ωτορινολαρυγγολόγοι, λογοθεραπευτές, τραγουδιστές, κλπ).
Ο βασικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας της Φωνής είναι να ενημερωθούμε για τις ασθένειες, που μπορούν να βλάψουν τις φωνητικές χορδές μέσω διάφορων αλλαγών στη φωνή, όπως βραχνάδα, αλλαγή ποιότητας και έντασης της φωνής, κλπ.
Επίσης η υπενθύμιση της αξίας της Φωνής είναι ένας ακόμη σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας. Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας χρησιμοποιούμε τη φωνή μας για την επικοινωνία μας. Μέσω της φωνής εκφράζουμε και ανταλλάσσουμε συναισθήματα, απόψεις, σκέψεις και γνώσεις Ο έναρθρος λόγος δίνει την αίσθηση ελευθερίας στον καθένα που θέλει να εκφραστεί.
Ο εορτασμός γίνεται με συναυλίες σε 50 χώρες. Η κάθε χώρα αφιερώνει μία ώρα στη μουσική, με χορωδιακή μουσική. Φέτος, στην Ελλάδα το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε ένα σύντομο δείγμα από την ελληνική χορωδιακή μουσική Ελλήνων συνθετών, όπως του Καλομοίρη, του Γιάννη Κωνσταντινίδη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου και άλλων.
Τέλος έχουν αφιερωθεί κάποια γνωμικά για τη Φωνή. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ποτέ μην υπερασπίζεσαι τη γνώμη σου φωναχτά και με ζήλο, ακόμα και αν είσαι σίγουρος ότι έχεις δίκιο. Να πεις τη γνώμη σου σεμνά και με ήρεμη φωνή, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πείσεις πως έχεις δίκιο. ‘Λόρδος Τσέστερφηλντ, 1694-1773, Άγγλος πολιτικός & συγγραφέας’.
  • Χάρισε σε κάθε άνθρωπο το αυτί σου, αλλά σε λίγους τη φωνή σου. Πάρε από τον καθένα την άποψή του, αλλά φύλαξε τη δική σου κρίση. ‘Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος συγγραφέας’.
  • Η φωνή είναι εκείνη που μοιάζει περισσότερο με την ψυχή. ‘Roger Mondoloni, Γάλλος συγγραφέας’.
  • Η φωνή της συνείδησης, η φωνή της λογικής, η φωνή του αίματος… Προσπάθησε να καταλάβεις κάτι μέσα σ’ αυτή τη χορωδία. ‘Εβγκένι Κασέγιεφ, Σύγχρονος Ρώσος γνωμικογράφος’.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People), Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966. Η ημέρα της εορτής του Παιδικού Βιβλίου είναι η ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), ένας μεγάλος Δανός παραμυθάς.
Με αφορμή του ετήσιου ραντεβού, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY αναλαμβάνει να ετοιμάσει ένα μήνυμα σε μία αφίσα, το οποίο διανέμεται σε όλο τον κόσμο.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή από το 1996 και σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της IBBY, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, μεταφράζει και τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα. Τα σχολεία και οι σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα προμηθεύονται την αφίσα και το φυλλάδιο, παροτρύνοντας και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Ο σκοπός της εορτής του Παιδικού Βιβλίου είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα, να τονίσουν στους μεγαλύτερους την αξία των βιβλίων, το σημαντικό ρόλο τους για την αύξηση της φαντασίας του παιδιού και τα διδάγματά τους, και τέλος να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον κόσμο του Παιδικού Βιβλίου, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά και εικαστικά εργαστήρια. Μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες θα ανακαλύψει το είδος του βιβλίου, το οποίο θα διαβάζει ευχάριστα.

Το 2013 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α.
Η αφίσα είναι:

Επίσης λαμβάνουν χώρα οι ετήσιοι διαγωνισμοί του ελληνικού τμήματος IBBY 2013
"ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ". Τα βραβεία είναι:
  1. Βραβεία για τη συγγραφή και εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά, πρώτη έκδοση το 2012.
  2. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς» σε πρωτοεμφανιζόμενο/η συγγραφέα, του οποίου το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει πρώτη φορά το 2012.
  3. Βραβείο «Unicef» σε βιβλίο που προάγει τους σκοπούς της Unicef και έχει εκδοθεί το 2012.
  4. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που προάγουν την φιλαναγνωσία, το καλό ελληνικό παιδικό βιβλίο και αναδεικνύουν την απόλαυση της ανάγνωσης.
Η επίσημη σελίδα για την προκήρυξη του διαγωνισμού:
http://www.greekibby.gr/products5.php?wh=1&lang=1&the1id=44&theid=44&open1=44&open2=