Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People), Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966. Η ημέρα της εορτής του Παιδικού Βιβλίου είναι η ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), ένας μεγάλος Δανός παραμυθάς.
Με αφορμή του ετήσιου ραντεβού, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY αναλαμβάνει να ετοιμάσει ένα μήνυμα σε μία αφίσα, το οποίο διανέμεται σε όλο τον κόσμο.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή από το 1996 και σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της IBBY, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, μεταφράζει και τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα. Τα σχολεία και οι σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα προμηθεύονται την αφίσα και το φυλλάδιο, παροτρύνοντας και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Ο σκοπός της εορτής του Παιδικού Βιβλίου είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα, να τονίσουν στους μεγαλύτερους την αξία των βιβλίων, το σημαντικό ρόλο τους για την αύξηση της φαντασίας του παιδιού και τα διδάγματά τους, και τέλος να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον κόσμο του Παιδικού Βιβλίου, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά και εικαστικά εργαστήρια. Μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες θα ανακαλύψει το είδος του βιβλίου, το οποίο θα διαβάζει ευχάριστα.

Το 2013 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α.
Η αφίσα είναι:

Επίσης λαμβάνουν χώρα οι ετήσιοι διαγωνισμοί του ελληνικού τμήματος IBBY 2013
"ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ". Τα βραβεία είναι:
  1. Βραβεία για τη συγγραφή και εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά, πρώτη έκδοση το 2012.
  2. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς» σε πρωτοεμφανιζόμενο/η συγγραφέα, του οποίου το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει πρώτη φορά το 2012.
  3. Βραβείο «Unicef» σε βιβλίο που προάγει τους σκοπούς της Unicef και έχει εκδοθεί το 2012.
  4. Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς που προάγουν την φιλαναγνωσία, το καλό ελληνικό παιδικό βιβλίο και αναδεικνύουν την απόλαυση της ανάγνωσης.
Η επίσημη σελίδα για την προκήρυξη του διαγωνισμού:
http://www.greekibby.gr/products5.php?wh=1&lang=1&the1id=44&theid=44&open1=44&open2=