Τρίτη 16 Απριλίου 2013

16 Απρίλη: Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

Η 16η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Φωνής από τους βραζιλιάνους ωτορινολαρυγγολόγους. Την τιμητική τους έχουν όλα τα επαγγέλματα, τα οποία σχετίζονται με τη φωνή (ωτορινολαρυγγολόγοι, λογοθεραπευτές, τραγουδιστές, κλπ).
Ο βασικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας της Φωνής είναι να ενημερωθούμε για τις ασθένειες, που μπορούν να βλάψουν τις φωνητικές χορδές μέσω διάφορων αλλαγών στη φωνή, όπως βραχνάδα, αλλαγή ποιότητας και έντασης της φωνής, κλπ.
Επίσης η υπενθύμιση της αξίας της Φωνής είναι ένας ακόμη σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας. Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας χρησιμοποιούμε τη φωνή μας για την επικοινωνία μας. Μέσω της φωνής εκφράζουμε και ανταλλάσσουμε συναισθήματα, απόψεις, σκέψεις και γνώσεις Ο έναρθρος λόγος δίνει την αίσθηση ελευθερίας στον καθένα που θέλει να εκφραστεί.
Ο εορτασμός γίνεται με συναυλίες σε 50 χώρες. Η κάθε χώρα αφιερώνει μία ώρα στη μουσική, με χορωδιακή μουσική. Φέτος, στην Ελλάδα το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε ένα σύντομο δείγμα από την ελληνική χορωδιακή μουσική Ελλήνων συνθετών, όπως του Καλομοίρη, του Γιάννη Κωνσταντινίδη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου και άλλων.
Τέλος έχουν αφιερωθεί κάποια γνωμικά για τη Φωνή. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ποτέ μην υπερασπίζεσαι τη γνώμη σου φωναχτά και με ζήλο, ακόμα και αν είσαι σίγουρος ότι έχεις δίκιο. Να πεις τη γνώμη σου σεμνά και με ήρεμη φωνή, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πείσεις πως έχεις δίκιο. ‘Λόρδος Τσέστερφηλντ, 1694-1773, Άγγλος πολιτικός & συγγραφέας’.
  • Χάρισε σε κάθε άνθρωπο το αυτί σου, αλλά σε λίγους τη φωνή σου. Πάρε από τον καθένα την άποψή του, αλλά φύλαξε τη δική σου κρίση. ‘Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος συγγραφέας’.
  • Η φωνή είναι εκείνη που μοιάζει περισσότερο με την ψυχή. ‘Roger Mondoloni, Γάλλος συγγραφέας’.
  • Η φωνή της συνείδησης, η φωνή της λογικής, η φωνή του αίματος… Προσπάθησε να καταλάβεις κάτι μέσα σ’ αυτή τη χορωδία. ‘Εβγκένι Κασέγιεφ, Σύγχρονος Ρώσος γνωμικογράφος’.